Перейти до основного вмісту

Великий Comic-Con Ukraine - 2021

Як ми з братом Антоном 4-5 вересня
 побували на Comic-Con Ukraine - 2021

 
Якщо хтось запитав би, яким одним словом я можу себе описати, то я, напевно, відповів би, що це "гік". Для тих, хто "не шарить", гік (англ. geek) це людина, яка надзвичайно захоплена чимось (найчастіше коміксами, фільмами, іграми тощо). Тому я офіційно можу називати себе гіком, бо маю велику любов до коміксів, фільмів, книг, ігор, аніме та ще багатьох інших крутих речей, про які з радістю розповів би. Але зараз мова йтиме про найбільший поп- та гік-культурний фестиваль у нашій країні – "Comic Con Ukraine".

Про Comic-Con Ukraine

Фестиваль "Comic Con Ukraine" проводиться в Україні з 2018 року на Арт-заводі "Платформа" в Києві. Ми з братом Антоном уже відвідували його у 2019, планували побувати і в 2020, та через карантин і локдаун фестиваль відмінили, пообіцявши провести у 2021 році.

Гості фестивалю

Класною традицією "Комік Кону" є запрошення зіркових гостей з-за кордону (акторів, розробників ігор, режисерів тощо). Так, попередній фестиваль відвідали Крістофер Ллойд (відомий за роллю Дока Брауна у трилогії "Назад у Майбутнє") та Денні Трехо ("Мачете", "Від заходу до світанку"), один із творців надзвичайно популярної свого часу комп'ютерної гри "Doom" Джон Ромеро та художник обкладинок коміксів від Marvel та DC Паоло Понталено.

Цьогоріч на фестиваль завітали актори Марк Дакаскос ("Убивця, що плаче", "Лише найсильніші), Наталія Тена (роль Німфадори Тонкс у серії фільмів "Гаррі Поттер") та Анна Шаффер (роль Трісс Мерігольд у серіалі "Відьмак" від Netflix). На "Comic Con Ukraine 2021» можна було зустріти Річарда Моргана (автор серії книг "Видозміннний вуглець", сценарист комп'ютерної гри "Crysis 2") та Гелену Манковську (модель та акторка, що подарувала зовнішність Леді Дімітреску антагоністці комп'ютерної гри «Resident Evil: Village»). Чекали й дуже популярного нині актора Джанкарло Еспозіто (серіали "Пуститися берега", "Краще телефонуйте Солу", "Мандалорець", "Хлопаки"), але йому заборонила виїздити з країни студія, у фільмі якої він зараз знімається.

Конкурси й тематичні зона фестивалю

Організатори фестивалю часто влаштовують різні конкурси: косплейні (навіть серед домашніх улюбленців), танцювальні; турніри з комп'ютерних ігор (на попередньому "Комік Коні" був турнір по "Doom 2", і в ньому брав участь один з творців гри Джон Ромеро!) тощо.

На фестивалі було багато різних тематичних зон, оформлених у стилі різних фільмів, ігор, коміксів тощо. Зона "S.T.A.L.K.E.R." оформлена у стилі однойменної комп'ютерної гри, відомої на весь світ, розробники якої, до речі, українці. Зона "Відьмак" оформлена у стилі однойменної серії книг та ігор (я великий фанат Відьмака, тому «зацінив» цю зону). Зона "Зоряних воєн" заснована на однойменній франшизі (оця прямо одна з найкращих).

Формат мініконцертів фестивалю

На спеціальній музичній сцені різні гурти або співаки дають свої мініконцерти... Хоча, чому міні? Он на цьогорічному фестивалі виступав польский гурт Percival (який брав участь у створенні саундтреку до комп'ютерної гри "Відьмак 3: Дикий гін"), і глядачів було приблизно 3000!

Майже репортаж

Ми з братом купили два квитки на фестиваль, точніше, на другий його день. У наших планах було провести гарно час; зустрітися з трьома друзями; сфотографуватися з косплеєрами (людьми, які перевдягаються в різних вигаданих персонажів) та купити комікси й інші гіківські речі, про які ви згодом дізнаєтесь.

У неділю, о 9 годині, мене розбудив будильник. Швидко зібрався, прихопивши пляшку води, бутерброди (бо на фестивалі такі високі ціни, що мене жаба душить щось там купувати з їжі), саморобний костюм людини- павука (типу для косплеїнгу), павербанк, навушники, телефон, ну і, звичайно ж, гаманець з грошима.

З братом і двома друзями дісталися до кінцевої станції червоної гілки «Лісової», недалеко від виходу з якої й розташовується Арт-завод "Платформа" – місце проведення "Comic Con Ukraine".

Уже біля виходу з метро почали помічати чудерна
цько та яскраво вдягнутих людей (очевидно
, косплеєрів) й одразу зрозуміли, що це наш орієнтир – "білий кролик", так сказати. Тому й послідували за ними.

Нарешті побачили його – величезний та, певною мірою, величний вхід на територію, де проходить "Comic Con Ukraine 2021". Око одразу зачепилося за величезний логотип фестивалю, не менш великий Арт-заводу "Платформа" та дуже-дуже велику кількість людей і черг до численних пунктів перевірки квитків. Ще більше людей було на території Арт-заводу. Тому цьогорічний фестиваль цілком можна описати лише одним словом – "великий". Бо навіть на попередньому фестивалі не було ТАК багато людей: загалом, за два дні "Comic Con Ukraine 2021" відвідало приблизно 40 тис. осіб.

До речі, буквально за кілька хвилин на фестивалі ми зустріли ще трьох друзів. Спочатку, сформувавши групу, разом пройшлися по кількох цікавих усім локаціях, та потім розділилися, кожен пішов туди, куди йому було потрібно, і куди він хотів найбільше потрапити.

Ми з братом одразу пішли у Маркет-зону – місце, де продавалися різні фігурки, комікси, аксесуари, одяг із супергеройською та анімешною символікою. Там на стенді магазину World of Comics можна було купити комікси й різні фігурки за фільмами, коміксами, іграми тощо. Я одразу звернув увагу на велику групу людей біля вітрини з фігурками Funko Pop (одні із найпопулярніших колекційних фігурок у світі; можливо, ви навіть самі їх десь бачили: у них великі голови та чорні круглі очі, деякі з них мають голову на пружині (їх у нас називають "бошкотрясами)). Ми теж підійшли до тієї вітрини, і одразу зрозуміли причину ажіотажу – фігурки продавали по 130 гривень! Для тих, хто не в темі: у середньому фігурка Funko Pop в нашій країні коштує 300 грн (більш «свіжі» по 400-600 грн). Тому ціна 130 грн одразу привернула увагу всіх фанатів продукції Funko – бо це просто нереальна шара! Правда, більшість фігурок була не дуже популярна та відома, але ми з братом знайшли три доволі класні: Джеймса Бонда та дві фігурки за фільмом "Першому гравцеві приготуватися". До цього в мене вже була одна фігурка, подарована на день народження другом, але сам я ніколи їх не купував. Фігурка Бонда стала першою, на яку я витратив власні гроші. Думаю, що на наступному "Комік Коні" я знову куплю одну або навіть кілька, бо захотів створити невеличку колекцію.

Після цього ми ще пройшлися кілька разів Маркет-зоною у пошуках різної всячини, на яку також можна було б витратити грошенята. Побачити стенди різних компаній, брендів та магазинів, де можна було протестувати їхню продукцію: Wacom – виробник графічних планшетів (до речі, мій брат Антон користується їхнім планшетом для створення своїх нереально красивих ілюстрацій (це не реклама Wacom! Ну, хіба що Антона як художника); Acer Predator – виробник ігрових ноутбуків, ПК та периферії для них (моніторів, клавіатур, мишок тощо); LEGO – ну, тут і так все зрозуміло; Samsung – виробник гаджетів та побутової техніки; RetroMagaz (магазин з продажу ретро- та сучасних ігрових приставок, а також ігор до них) та багато інших. Ще був стенд PariMatch, де можна було пограти на класичних аркадних автоматах Donkey Kong та Pac-Man (на першому Антон побив рекорд серед усіх учасників фестивалю!).

Далі ми, знову зустрівшись з друзями, фотографувалися з косплеєрами (я зробив небагато фотографій, але назнімав багато відеоматеріалу для відео формату VLOG для свого відеоблогу) та гуляли різними тематичними зонами.

До речі, щодо косплеєрів тут їх було ну ду-у-у-же багато. Хтось косплеїв персонажів з коміксів (найбільше було Людей-павуків), хтось з ігор (особливо багато було косплеєрів персонажів з гри "Genshin Impact", яка зараз "на хайпі"), хтось з аніме (багато хто косплеїв саме аніме-персонажів), фільмів, серіалів, мультфільмів.

Потім ми пішли у Комікс-зону, павільйон зі стендами різних українських видавництв коміксів, де можна було їх купити. Я придбав комікс про всесвітньовідомого доброзичливого сусіда Людину-Павука "Абсолютна Людина-павук" (англ. "Ultimate Spider-Man") від українського видавництва коміксів Northern Lights. Певною мірою я йшов на фестиваль заради нього, бо просто обожнюю цю серію, і дуже радий, що її почали перекладати на солов'їну! На попередньому "Комік Коні" я вже купував у них один комікс, і він також був про Павучка (це мій найулюбленіший супергерой), його назва "Людина-Павук: Інший" (англ. "Spider-Man: The Other"). І якщо б на стенді World of Comics була фігурка Людини-Павука, то я обов'язково її узяв би. Брат також купив собі комікс з назвою "Дива" (англ. "Marvels"), але вже від іншого видавництва – Molfar Comics. Ілюстратором цього комікса був художник Алекс Росс, і його малюнок це просто щось. Можете погуглити його ілюстрації, це реально дуже високий рівень (з ним може зрівнятися тільки Паоло Рівера (можете також погуглити його роботи)).

Також у Комікс-зоні була "Алея художників" місце, де українські художники можуть познайомитись та поспілкуватись, продемонструвати свої роботи, продати їх. Антон, до речі, у майбутньому також хоче заповнити спеціальну анкету і зареєструватися як художник, щоб також потрапити в цей "двіж" на одному із "Комік Конів".

Після покупок ми знову вийшли на відкрите повітря: я познімати відеоматеріал, а Антон зробити ще кілька фоток з косплеєрами. Потім пішли підкріпитися та набратися сил для другої половини дня, яка пройшла так само класно, як і перша: ми потрапили на виступ дуже крутої рок-групи "AGHIAZMA" (музика була настільки гучною та енергійною, що в мене на деякий час заклало ліве вухо), до речі, на сцені, під час виступу, був присутній відомий блогер "Super Sus". Ми пограли на класичних аркадних автоматах у "Pac-Man" та "Donkey Kong" (як я раніше сказав – Антон побив рекорд серед усіх учасників), також Антон намагався взяти участь у конкурсі з малювання, який організував бренд Wacom, але до нього дійшла черга тільки тоді, коли до кінця конкурсу залишалося 10 хв (він встиг намалювати тільки скетч). Але це не дуже зіпсувало його настрій.

Загалом, ми класно провели цей день. Цьогорічний фестиваль був набагато кращим за попередній, тому ми з нетерпінням чекаємо наступного.

 Богдан КРИВОРУЧКО
Фото автора

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Прогуляємося Ірпенем дистанційно!

  Віртуальна екскурсія містом Ірпінь Ірпінь – українське місто європейського зразка, яке змогло вистояти окупацію російськими солдатами. Хоч на території міста й залишилися частково чи повністю знищені будівлі, але їх потроху лагодять та повертають до початкового стану. Без сумнівів після нашої перемоги місто стане ще кращим та гарнішим ніж було до цього.  Варто відзначити, що до початку повномасштабного вторгнення Ірпінь був відомий своїми мальовничими зеленими парками, сучасною і стильною центральною площею та дуже протяжную набережною. Зараз ми проведемо для читачів віртуальну екскурсію цими (і не тільки) локаціями Ірпеня. Перша зупинка – Парк Незнайка Розпочинаємо ми нашу екскурсію у Парку Незнайка, який колись був відомий під іншою назвою – Парк Перемоги.    На території парку росте багато старих дерев, між якими в'ються вимощені та асфальтові доріжки. Також із цікавинок тут наявний ігровий та спортивний майданчики, декоративний ставок із фонтаном, багато стильних ліхтарів, ла

#ЗОСя_2020. Моє друге знайомство зі Степаном: віртуальне

Ми знайомилися двічі. Обидва рази – заочно. Спершу він був для мене легендою, а завдяки ЗОСі втілився у реальний об’єкт, який хочеться побачити. «Це ж Лис Степан!», – вигукнула я одразу, коли ми на моніторі комп’ютера побачили фото славутицького муралу. І я одразу поринула спогадами в шкільні роки. Про цю маленьку й розумну тваринку дізналася від свого дядька Євгена, який працював інженером у компанії « Novarka ». Він дуже часто їздив на об’єкт у місто Прип’ять, аби спроєктувати новий чорнобильський саркофаг. Там і познайомився з рудим красунчиком Семеном, що став другом для багатьох – не людиною, лисом. Дядько розповідав, що звичайна, але водночас дуже розумна тваринка жила у зоні відчуження. Лис приходив до пункту пропуску в місто Прип’ять, де його підкормлювали дядькові співробітники. Бувало, що приходив до їдальні компанії « Novarka » і забирав м'ясо, кісточки, макарони у котів : завжди боровся з ними за їжу. Семена годували з рук. Він не боявся людей, не тікав. Знаходивс

Прогулянка містом-героєм Бучею

  Погляд на Бучу очима мешканця Буча стала відома на увесь світ, нажаль, лише з найгіршого приводу — війни. Бучанська громада зазнала страшних катувань та ще більших втрат. Багато місцевих покинуло рідні домівки під час навали рашистів. Але це не зупинило бучанцям повернутися назад, коли їх рідне місто звільнили наші доблесні воїни. Бо Буча — це не лише біль у серці України та усього світу. Буча — це рідний край багатьох добрих та відомих людей, який і до війни привертав увагу українців своєю красою, теплотою та цікавими місцями. Ми і Вам хочемо розповісти про найцікавіші та найісторичніші місця цього чудового міста, аби й ви знали, що ще в собі тримає Буча крім горя від втрати своїх мешканців. Наша перша зупинка — міська рада. Бучанська міська рада Почнемо розповідь про Бучу з її назви. Чому саме Буча? І який сенс криється у цьому химерному слові? Насправді є кілька «легенд» про походження цієї назви. Як відомо з історії, селище зі своєю сучасною назвою виникло під час будівництва