Перейти до основного вмісту

Цифра чи слово?

Я яскравий представник покоління Z, що активно користується новітніми благами та вважає їх невід’ємною частиною життя. Прокинувшись вранці, у своєму смартфоні оглядаю новинки в інстаграмі, доки снідаю – переписуюся в соцмережах, по дорозі до університету слухаю музику або аудіокигу, «Вікіпедія» – «рятівна соломинка», якщо щось забув чи не знав, протягом дня роблю масу фото домашнього завдання. Часто розмовляю по мобільному з рідними, друзями, просто знайомими. Сьогодні, наприклад, зробив презентацію своєму знайомому з Польші – змонтував невеличкий мотиваційний ролик. А ще навчаюсь готувати завдяки відеоурокам. Ось так я живу. Моя бабуся інколи лякає, що коли раптом не стане електроенергії, то я буду сліпим безпорадним кошеням.

Якось в 2018 році у нас на вулиці обірвалась лінія подачі електроенергії, ми були без світла майже два тижні. Ситуація склалася цікава… Можна було проводити соціологічне дослідження! Людей об’єднала спільна проблема, яку обговорювали, одночасно ділячись пережитими враженнями, сімейними новинами, сусідськими суперечками, державними невдалими реформами, зарплатами, пенсіями тощо. Людей на вулицях раптово побільшало, увечері всі почали ходити один до одного на пікніки, просто поговорити та разом провести час. Уперше за рік побачилися ті, що жили поруч. І всі в один голос говорили, що живого слова, спілкування має бути більше!

Я ж за цей час майже ідеально прибрав свою кімнату, допоміг батькові зремонтувати автомобіль, бабусі – почав читати книги, не запізнився на жодне заняття з футболу та ще багато чого. Хоча, наприклад, не зміг поспілкуватися по діскорду з другом, що живе в Росії, не ознайомився з новими трендами телефонів та комп’ютерних програм. А це для мене вкрай важливо!

У ході цих подій мимоволі задумався: «цифра» чи слово – що важливіше? Провів невеличке опитування щодо каналів отримання інформації й інформаційних «смаків» і цінностей. Виявилося. що 94% опитаних віддають перевагу перегляду відео, 6% – читанню; 91% підлітків полюбляє кіно, лише 9% – театр, концерти; 36% респондентів вважають, що спілкуються більше по телефону, а 64% – люблять живе спілкування. Здавалося б, висновки очевидні: більшість представників сучасного покоління не мислить свого життя без «цифри»! Та є один нюанс. Пам’ятаєте, як часто книголюбів питають про те, яку книгу вони візьмуть на безлюдний острів, маючи на меті визначити вподобання, характер тощо? Так от, я поцікавився про те, які три речі респонденти візьмуть із собою. Жоден! із 134 опитаних не згадав про смартфон, планшет, ноутбук тощо.

Зате майже кожен другий запитав, чи можна взяти друга, інструктора, маму, учителя фізкультури… «А для чого ж вони вам на безлюдному острові?» – «Щоб не зійти з розуму» – була відповідь.

Тобто, без слова таки не обійтися! Ера цифрових технологій значно змінила наше життя: ми можемо надсилати електронні листи в будь-який куточок світу, спілкуватися через вебкамеру з ким забажаємо. «Цифра» полегшує наше спілкування, але вона не здатна повністю замінити живе спілкування. Слово має свою невмирущу силу. Воно значно емоційніше, довговічне, перевірене часом та природне.

 Дмитро Левченко,

фото з інтернету

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Прогуляємося Ірпенем дистанційно!

  Віртуальна екскурсія містом Ірпінь Ірпінь – українське місто європейського зразка, яке змогло вистояти окупацію російськими солдатами. Хоч на території міста й залишилися частково чи повністю знищені будівлі, але їх потроху лагодять та повертають до початкового стану. Без сумнівів після нашої перемоги місто стане ще кращим та гарнішим ніж було до цього.  Варто відзначити, що до початку повномасштабного вторгнення Ірпінь був відомий своїми мальовничими зеленими парками, сучасною і стильною центральною площею та дуже протяжную набережною. Зараз ми проведемо для читачів віртуальну екскурсію цими (і не тільки) локаціями Ірпеня. Перша зупинка – Парк Незнайка Розпочинаємо ми нашу екскурсію у Парку Незнайка, який колись був відомий під іншою назвою – Парк Перемоги.    На території парку росте багато старих дерев, між якими в'ються вимощені та асфальтові доріжки. Також із цікавинок тут наявний ігровий та спортивний майданчики, декоративний ставок із фонтаном, багато стильних ліхтарів, ла

#ЗОСя_2020. Моє друге знайомство зі Степаном: віртуальне

Ми знайомилися двічі. Обидва рази – заочно. Спершу він був для мене легендою, а завдяки ЗОСі втілився у реальний об’єкт, який хочеться побачити. «Це ж Лис Степан!», – вигукнула я одразу, коли ми на моніторі комп’ютера побачили фото славутицького муралу. І я одразу поринула спогадами в шкільні роки. Про цю маленьку й розумну тваринку дізналася від свого дядька Євгена, який працював інженером у компанії « Novarka ». Він дуже часто їздив на об’єкт у місто Прип’ять, аби спроєктувати новий чорнобильський саркофаг. Там і познайомився з рудим красунчиком Семеном, що став другом для багатьох – не людиною, лисом. Дядько розповідав, що звичайна, але водночас дуже розумна тваринка жила у зоні відчуження. Лис приходив до пункту пропуску в місто Прип’ять, де його підкормлювали дядькові співробітники. Бувало, що приходив до їдальні компанії « Novarka » і забирав м'ясо, кісточки, макарони у котів : завжди боровся з ними за їжу. Семена годували з рук. Він не боявся людей, не тікав. Знаходивс

Прогулянка містом-героєм Бучею

  Погляд на Бучу очима мешканця Буча стала відома на увесь світ, нажаль, лише з найгіршого приводу — війни. Бучанська громада зазнала страшних катувань та ще більших втрат. Багато місцевих покинуло рідні домівки під час навали рашистів. Але це не зупинило бучанцям повернутися назад, коли їх рідне місто звільнили наші доблесні воїни. Бо Буча — це не лише біль у серці України та усього світу. Буча — це рідний край багатьох добрих та відомих людей, який і до війни привертав увагу українців своєю красою, теплотою та цікавими місцями. Ми і Вам хочемо розповісти про найцікавіші та найісторичніші місця цього чудового міста, аби й ви знали, що ще в собі тримає Буча крім горя від втрати своїх мешканців. Наша перша зупинка — міська рада. Бучанська міська рада Почнемо розповідь про Бучу з її назви. Чому саме Буча? І який сенс криється у цьому химерному слові? Насправді є кілька «легенд» про походження цієї назви. Як відомо з історії, селище зі своєю сучасною назвою виникло під час будівництва